Terrakottahæren i Xian, Kina

Den 29. mars 1974 holdt en gruppe kinesiske bønder på en kollektivfarm litt utenfor byen Xian på med å grave en brønn, da de plutselig støtte mot noe hardt. Ved en ren tilfeldighet var et av de viktigste arkeologiske funn noensinne et faktum. Bøndene hadde nemlig funnet den underjordiske Terrakottahæren til Kinas første keiser Qin Shi Huang.

Terrakottahæren i Xian (Pit 1)

Terrakottahæren i Xian (Pit 1)

Qin Shi Huang levde fra 259-210 f. Kr og var den første som forente det meste av Kina til ett rike. Han var åpenbart opptatt av å planlegge fremover i tid, for allerede som 13-åring gav han ordre om byggingen av Terrakottahæren som skulle vokte graven hans. I følge enkelte estimater skal over 700 000 mann ha vært involvert i konstruksjonen av figurene, men dette er omdiskutert. Uansett, det er ingen tvil om at dette må ha vært en enormt omfattende arbeidsoppgave.

Flere terrakottakrigere

Flere terrakottakrigere

Terrakottahæren består av minst 8000 soldater, 130 vogner og 520 hester, alt i naturlig størrelse, og alle sammen forskjellige med sine egne karakteristiske kjennetegn. Figurene ble plassert på et betonggulv fem meter under bakkenivå og dekket med tømmer, planter og jord. For å sikre seg mot gravrøvere ble mange av soldatene utstyrt med armbrøst som utløste seg automatisk!

Terrakottakrigere

..og enda flere

I dag er Terrakottahæren en av Kinas aller største turistattraksjoner.  Inngangsbilletten koster 90 RMB. De utgravde Terrakottakrigerne finnes i tre forskjellige “pits” som utenfra ser ut som store hangarer. For å få litt historisk bakgrunn kan det være lurt å begynne med 360 graders kinoen og deretter besøke Pit 3, Pit 2 og Pit 1 (den største) helt til slutt. Litt synd er det at man ikke selv kan spasere rundt nede fordypningen blant Terrakottakrigerne, men må nøye seg med å beundre dem fra siden. Et imponerende syn er det imidlertid uansett.

Alle terrakottafigurene er forskjellige med sine egne karakteristiske kjennetegn.

Alle terrakottafigurene er forskjellige med sine egne karakteristiske kjennetegn.

Keiseren selv er gravlagt et par kilometer bak Terrakottahæren.  Graven er imidlertid ikke gravd ut så fortellingene om fantastiske skatter på innsiden er foreløpig mest spekulasjoner. I dag fremstår graven som en 76 meter høy jordpyramide hvor man kan klatre opp og nyte utsikten.

Terrakottahester med kjerre

Terrakottahester med kjerre

Den enkleste måten å besøke Terrakottahæren er å bestille en dagstur fra Xian.  Alle hoteller i Xian kan booke dagsturer til Terrakottahæren. Disse er ganske rimelige (typisk rundt 300 RMB) og inneholder som regel også besøk til Qin Shi Huangs grav og Huaqing Hot Springs. Prisen inkluderer transport, lunsj, inngangsbilletter og guide (hvis man skulle ønske det). Ulempen med disse turene er at samtlige kjører innom forskjellige slags suvenirbutikker. Det er selvsagt også mulig å reise dit på egenhånd med vanlig rutebuss. For å komme seg fra Xian til Terrakottahæren kan man ta buss 306, 914 eller 915 fra togstasjonen og gå av på siste stopp.  Turen tar ca. 1 time.

Utenfor museet med Terrakottahæren

Utenfor museet

De fleste turister ankommer Kina enten i Beijing eller Shanghai. Den enkleste måten å komme seg videre derfra til Xian er ved å ta fly. Flytiden er ca. to timer (Beijing) og 2 ½ time (Shanghai) og billetten koster typisk rundt 600-1200 RMB (billigst fra Beijing). Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Utsikt fra toppen av den første keiserens grav

Utsikt fra toppen av den første keiserens grav

Fra Beijing er høyhastighetstog også et veldig godt alternativ (kanskje enda bedre enn fly). Etter at Kina åpnet den nye høyhastighetslinjen (forøvrig verdens lengste) mellom Beijing og Guangzhou i slutten av 2012, er det nå også direkte togforbindelse mellom Beijing og Xian. Lyntogene går omtrent en gang i timen og det raskeste tar bare 4 timer og 40 minutter. Prisen er 515 RMB. Fra Shanghai er det fremdeles ingen direkte høyhastighetsforbindelse. Det raskeste toget er et nattog som går fra Shanghai 2200 og er fremme i Xian 0840 neste dag. Se ellers denne nettsiden for togtider og priser.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.