Kamjanets-Podilskiy, Ukraina

Kamjanets-Podilskiy er en av Ukrainas eldste og vakreste byer. Det eventyraktige slottet som bevokter adkomsten, kombinert med den dype kløften som avgrenser gamlebyen, har virkelig gitt byen et spektakulært utseende. Allikevel er Kamjanets-Podilskiy praktisk talt ukjent som turistmål bortsett fra internt i Ukraina.

Kamjanets-Podilskiy er først nevnt i historiebøkene i 1062, men hva som enn da eksisterte ble helt ødelagt under den mongolske invasjonen i 1241. Byen reiste seg imidlertid igjen og på 1400-tallet ble den en viktig by i utkanten av Polen (som den gangen var mye større enn i dag). Bortsett fra en kortere periode med ottomansk styre på slutten av 1600-tallet, så varte dette frem til 1793 da Polen ble oppdelt og Kamjanets-Podilskiy overført til Russland. Etter andre verdenskrig ble byen en del av Sovjetunionen før den endte i Ukraina da Sovjetunionen kollapset i 1991.

Rådhuset med sitt karakteristiske tårn

I dag befinner Kamjanets-Podilskiy seg sørvest i Ukraina, ikke så langt nord for grensene til henholdsvis Romania og Moldova. Innbyggertallet ligger på rundt 100 000, så det er en viss størrelse over byen. Byens karakteristiske utseende skyldes at elven Smotrytsj renner i hesteskoform rundt gamlebyen og har gravd ut en dyp canyon. Bare et tynt stykke land forhindrer at gamlebyen er en øy i elven. Med en gigantisk borg plassert ved inngangen til gamlebyen, så skjønner man at Kamjanets-Podilskiy har vært vanskelig å erobre. 

Den gjenoppbygde treenighetskirken

Gamlebyen og festningen er naturlig nok byens største attraksjoner. Gamlebyen skiller seg sterkt fra tilsvarende områder i for eksempel Praha og Krakow, med horder av turister og suvenirbutikker overalt. I Kamjanets-Podilskiy bor det faktisk helt vanlige folk som driver med dagligdagse ting. Historiske bygninger er generelt i god stand, men enkelte bolighus kunne trengt et strøk maling eller total renovering. For turister gjør dette imidlertid at gamlebyen fremstår som svært autentisk og er et trivelig sted å spasere rundt selv om den ikke er spesielt livlig.

Til tross for gamlebyens relativt beskjedne størrelse så er det mye interessant å merke seg. Historisk har nemlig Kamjanets-Podilskiy vært en svært multikulturell by, blant annet med en stor jødisk andel av befolkningen. Ved inngangen til 1900-tallet skal jødene ha utgjort bortimot 50% av innbyggerne. Dessverre ble de fleste av dem drept under krigen og i dag er det bare en håndfull jøder igjen i byen. En gammel jødisk kirkegård med et monument til minne om Holocaust er omtrent det eneste som minner om byens jødiske fortid.

Inne på festningen

Ellers kan man i Kamjanets-Podilskiys arkitektur se en blanding av typisk armenske, polske og ukrainske trekk. Mange armenere bosatte seg i byen fra 1500-tallet og i dag finnes fremdeles den armenske St. Nicholas kirken og den armenske bastionen ved inngangen til gamlebyen. Tyrkerne gjorde seg også bemerket, blant annet ved å forbedringer av festningen. Broen mellom borgen og gamlebyen er kjent som den tyrkiske broen. 

Utsikt fra festningsmuren

Kamjanets-Podilsky har flere interessante kirker. Mest spennende er trolig St. Peter og Paulus katedralen. I den tyrkiske perioden ble den selvsagt gjort om til moske, mens under Sovjetunionen fungerte den som museum for ateisme(!). Nå er den kirke igjen, men minareten fra ottomanerne står fortsatt foran katedralen, dog med en statue av jomfru Maria på toppen slik at den ser ut som en dekorert søyle. Den hellige treenighetskirken står rett i nærheten og stammer fra 1500-tallet, men ble fullstendig rasert under Sovjetunionen og først gjenoppbygget i 2010.

Som alle andre ukrainske byer har også Kamjanets-Podilskiy også et monument til minne om andre verdenskrig.

Den store festningen med sine mange tårn ligger rett utenfor gamlebyen og gir Kamjanets-Podilskiy sitt ikoniske utseende. På innsiden finner man et museum, men det er ikke altfor interessant med relativt lite informasjon på engelsk. Inngangsbilletten er uansett så billig at det er vel verd pengene for å kunne spasere rundt inne i slottet og borggården. For mange vil det imidlertid være mest spennende å gå rundt festningen og betrakte den fra forskjellige utsiktspunkter. Særlig rundt solnedgang blir det mange gode fotomuligheter.

Mange gode fotomuligheter

Utenfor gamlebyen skiller ikke Kamjanets-Podilskiy seg veldig mye fra andre ukrainske byer. Et par attraksjoner finnes imidlertid, slik som Aleksander Nevskij katedralen og et minnesmerke over andre verdenskrig. Disse passerer man dessuten på vei til gamlebyen fra bussterminalen. Fra den tyrkiske broen vil man trolig legge merke til en flott blå kirke som befinner seg litt lenger borte. Dette er St. George katedralen, som også er vel verd å legge turen innom. Merkelig nok ligger den litt malplassert inne i et boligområde med nokså dårlige veier. Fra broen over til gamlebyen kan man forøvrig prøve seg på både såkalt “ziplining” eller strikkhopping. Hvis man har sans for sånne aktiviteter, så er Kamjanets-Podilskiy trolig et av de billigste stedene i verden å prøve det.

Broen mellom gamlebyen og nyere bydeler gir muligheter for både “ziplining” og strikkhopping.

Kamjanets-Podilskiy er best å besøke i perioden fra april til oktober, rett og slett pga. været. Resten av året kan det bli veldig surt og kaldt i Ukraina. September er en spesielt flott måned, som regel med varmt og godt vær.

Kamjanets-Podilskiy har et bra utvalg av hoteller så det vil sjelden være noe problem å finne et sted å bo. Søk på Agoda etter hotell. Byen kan dessuten lett besøkes på dagstur fra Chernivtsi, selv om det kan anbefales å ta minst en overnatting. Fra Norge er Kamjanets-Podilskiy ikke spesielt tilgjengelig. Mest naturlig er det å fly til Kiev og ta buss eller tog videre derfra. På grunn av den lange reiseveien vil det være naturlig å også besøke andre steder i Ukraina på samme tur. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *