Charyn Canyon, Kasakhstan

Charyn Canyon er en stor kløft i sørøstlige Kasakhstan, ikke langt fra grensene til Kina og Kirgisistan. Kløften har blitt dannet av elven Sharyn (med utspring i den mektige Tian Shan fjellkjeden) som gjennom millioner av år har erodert sandsteinen i området. Dette har resultert i en rekke bisarre steinformasjoner, som noen og enhver vil undres over at kan ha oppstått på en naturlig måte.

Charyn Canyon

Charyn Canyon

Charyn Canyon er designert som nasjonalpark og er et populært turistområde (dog turismen i Kasakhstan er i utgangspunktet relativt beskjeden, så man vil ikke treffe mange andre folk der). Mest vanlig er å besøke kløften på dagstur fra byen Almaty, men det er også mulig å tilbringe flere dager i området og bedrive aktiviteter som utvidet turgåing, svømming eller rafting.

Mange spesielle formasjoner

Hele kløften er rundt 80 kilometer lang, men dagturister ser typisk bare “Slottenes dal”, den mest imponerende delen. Et artig aspekt ved Charyn Canyon er at den tilsynelatende dukker opp av ingenting. På veien dit kjører man gjennom et uniformt slettelandskap, hvor man ikke ser snurten av noen kløft før man omtrent står på klippekanten. Derfra er imidlertid utsikten helt eventyrlig og det er helt nydelig å spasere rundt og betrakte landskapet fra forskjellige utsiktspunkter.

Vei til Charyn Canyon

Nesten fremme i Charyn Canyon, men ingen kløft å se

Men plutselig dukker den opp

Noen steder er klippekanten ganske så bratt, men i den ene enden kan man lett bevege seg ned i kløften. Herfra bør man følge en tre kilometer lang sti gjennom kløften og frem til det nåværende løpet til elven Sharyn. Nede i kløften får man et helt annet perspektiv på landskapet og det er uttallige spesielle steinformasjoner å utforske. Etterpå må man riktignok spasere samme vei tilbake, men i de flotte omgivelsene er dette bare en fornøyelse.

Mange rare steinformasjoner

Mange rare steinformasjoner

Elven Sharyn

Elven Sharyn

Charyn Canyon har ingen spesielt gunstig plassering for turister. Området befinner seg langt utenfor allfarvei og Almaty er nærmeste by av betydning. Naturlig nok går det ingen offentlig transport til Charyn Canyon, så besøkende må enten ha egen bil eller delta på en guidet tur. Dessverre er det nesten fire timer med kjøring fra Almaty, hovedsaklig gjennom et ganske kjedelig og uniformt landskap. Mange spør seg om det er verd å bruke nærmere 8 timer kjøring for å tilbringe 2-3 timer i Charyn Canyon. Til det vil jeg svare et ubetinget ja.

Ikke det mest spennende landskapet på vei fra Almaty, men verd turen uansett.

Landskap i Kasakhstan

Med egen transport trenger man dessuten ikke returnere til Almaty samme dag, men kan besøke Charyn Canyon på vei til andre av Kasakhstans attraksjoner. Det finnes også organiserte turer, som går over flere dager, hvor Charyn Canyon er ett av flere stopp. Dessverre er disse typisk svært dyre, avhengig av antall deltagere, men i hvert fall ikke under 100$ / dag. Sjekk med turoperatørene i Almaty. Hvis man reiser på egen hånd er det mulig å overnatte i både jurt eller bungalow nede i kløften. Eget telt kan man dessuten sette opp gratis.

Man kan gå ned i kløften og følge veien man såvidt kan skimte

Dagsturer fra Almaty til Charyn Canyon varierer i pris med antall deltagere, men det er ikke verre enn rundt 40$ dersom 3-4 personer melder seg på. Dersom man er en gruppe på flere personer, så kan man få det enda litt billigere ved å leie en taxi for hele dagen. I helgene arranger selskapet Eco Park bussturer for bare 5000 Tenge (ca. 115 kroner). Ulempen med å reise på disse dagene er imidlertid at det er flere lokale besøkende enn på ukedagene hvor nesten ingen kommer.

Charyn Canyon nedenfra

Nede i kløften

Charyn Canyon kan i prinsippet besøkes når som helst på året, men det er iskaldt på vinteren og kjempevarmt på sommeren, så våren eller høsten er utvilsomt den beste perioden. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter flybilletter til Almaty. Det er sjelden gode tilbud på denne strekningen, men innimellom kan man få billetter ned i 3000 kr fra Oslo.

En interessant kuriositet er forøvrig at Svartedauden, en pest som spredde seg med lopper og tok livet av halvparten av Norges befolkning i perioden 1348-1350, opprinnelig kommer fra området rundt Charyn Canyon. Faktisk skjer det fremdeles utbrudd av denne pesten med jevne mellomrom, men man bør ikke være altfor bekymret. Risikoen er liten, men det skader selvsagt ikke å beskytte seg mot loppebitt. Kasakhstan har dessuten omfattende ekspertise på behandling av Svartedauden dersom man skulle være uheldig å bli smittet.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *