Sumartin, Kroatia

Artikkel av Magnus Myhre.

I den lille fiskerlandsbyen Sumartin på øya Brac i Kroatia kan man virkelig sette livet litt på pause. Her finnes ikke noe yrende folkeliv, hundrevis av restauranter, store shoppingmuligheter eller salgsboder uansett hvor du snur deg. Til Sumartin reiser du først og fremst for å nyte stillheten og roen.

Ankomst

Sumartin ligger vest på øya Brac i Kroatia, og den enkleste måten å komme seg dit på er å fly til Split, og deretter ta ferge over til Supetar på Brac. Fergeturen over til Brac fra Split tar i underkant av en time, og fergen tar også biler. Å reise med leiebil er derfor et godt alternativ. Fra Supetar kan også man ta buss til Sumartin, men taxi er det aller enkleste og dessuten relativt rimelig. Den lokale taxitjenesten i Sumartin er forøvrig enestående og utøver en service langt utover det man kan forvente.

Sumartin

Foto av antonD90 / Flickr

Hvis man vil ha en skikkelig eksotisk transport fra Split til Supetar kan man leie privat båttransport, noe som er spesielt praktisk hvis man ankommer etter at fergene har sluttet å gå for dagen. Dette anbefales virkelig, og det er et flott syn å få se kystlinjen med Split og alle småbyene i mørket!

Hva skjer i Sumartin?

Som det fremgår av innledningen så er Sumartin en forholdsvis liten fiskerlandsby hvor livet går sin rolige gang på varme sommerdager. Her finnes ingen typiske badestrender, bortsett fra noen steinstrender nede i sentrum. Disse ligger like ved veien, men benyttes av lokale og turister hele tiden. Det kan være forfriskende å ta seg en dukkert der etter et måltid eller en spasertur. Badevannet, som kroatene er så stolte av, er det i hvert fall ingenting å si på! Det er krystallklart og perfekt for snorkling.

Strand

Foto av Lubos Holic / Flickr

Den desidert fineste badestranden er Beach Sumartin som ligger ca. 20 minutters spasertur fra sentrum. Også denne er imidlertid en steinstrand, i likhet med de aller fleste strendene i Kroatia. Steinstrender høres kanskje ikke så attraktivt ut, men man får kjøpt badesko nærmest over alt. Fordelen med steinstrendene er dessuten at de er utrolig renslige, og man slipper å få sand ned i badebuksene! Dessuten virvles ikke sand opp i badevannet, hvilket er en av grunnene til at vannet er så klart.

Det finnes én matbutikk i Sumartin hvor man kan handle det man trenger av dagligvarer til en relativt billig penge. Øl, vin og sterkere alkoholholdige drikker er dessuten også til salgs. En annen liten butikk har litt turisteeffekter og badeutstyr, men er i praksis ikke mye større enn en bod.

Overnatting

Hotellmuligheter i Sumartin er det magert med, og de to-tre overnattingsstedene som finnes er ikke så altfor mye å skryte av. Det beste alternativet er derfor å leie et hus, og det anbefales spesielt å velge en bolig med svømmebasseng. Disse finnes det imidlertid ikke mange av, så man bør bestille så tidlig som mulig. Ønsker du å betale ferieboligen på forhånd? Da kan du ordne deg med penger nå og være sikret favoritten din!

Foto av Sally / Flickr

Restauranter/barer og annet

Sumartin har bare tre restauranter som er verdt å besøke, så i løpet av en lengre ferie vil man trolig spise seg gjennom menyene deres et par ganger. Restauranten ute på piren selger suveren pizza, og vil være en innertier for barnefamilier! Konoba Top er også et hyggelig sted for familien. Videre anbefales det å ta en kort taxitur til restauranten Bilin, tvers over den lille bukten like vest for Sumartin. Prøv en kjøttallerken for to og du vil bli overrasket: 1,5 kilo kjøtt vil da serveres på et stort serveringsfat! Man kan også ta taxi litt opp i åsene og prøve den hyggelige restauranten Park Petrovac i den lille byen Selca. I tillegg finnes det en eller to barer i Sumartin, samt et bakeri. Les omtaler av serveringsstedene i Sumartin og omegn her.

Andre aktiviteter

En seiltur langs kysten av Brac er en flott måte å se øya fra et annet perspektiv. Fra Sumartin kan man leie båt, både med og uten skipper. En dagstur inn til Split er også fullt mulig, men da må man først ta turen over øya tilbake til Supetar for å ta fergen. Fra Sumartin går det imidlertid ferge direkte over til feriestedet Makarska, og hvis man vil oppleve en skikkelig turistifisert by er dette en grei dagstur.

Foto av Honza Beran / Flickr

På Brac så bør man ikke gå glipp av den verdenskjente badestranden ved byen Bol: Det Gyldne Horn, eller Zlatni Rat som den egentlig heter. Denne karakteristiske badestranden som stikker ut som et horn i havet er et syn for guder med sitt krystallklare vann. Stranden er selvsagt populær blant turister, så det kan være smart å ankomme tidlig på dagen. Her serveres mat og drikke fra flere forskjellige restauranter, samt at det selges bade-effekter og andre ting over en lav sko. Med det samme man er i Bol kan man benytte seg av sjansen til å shoppe litt. Tettstedet er noe større enn Sumartin – men vi snakker allikevel om snaut 1700 innbyggere. På sommeren er det dog langt mer trykk der på grunn av turismen.

Oppsummering

Sumartin er ikke stedet man drar til for å oppleve party, shopping eller lange sandstrender. Byen er et lite sted hvor det skjer lite og man drar først og fremst dit for å lade batteriene. For barnefamilier anbefales en leiebolig med basseng, slik at ungene kan aktivisere seg. Allikevel: det er noe tilfredsstillende med å tilbringe en sommerferie på dette viset. Man får sola og varmen man er ute etter og man kan vinke farvel til hylende og ropende unger ved bassenget på charterhotellet, og faktisk nyte roen som følger med en slik destinasjon. Og det kanskje aller beste av alt: det er ingen krig om solsengene på morgenen – disse står nemlig trygt plassert langs bassengkanten!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *