Sosua, Dominikanske Republikk

Sosua er en liten by på nordkysten av den Dominikanske Republikk, først og fremst kjent for sine flotte strender. Byen har imidlertid attraksjoner av flere slag og er et godt utgangspunkt for å utforske den nordlige delen av landet. Foreløpig er det relativt få nordmenn som finner veien til Sosua, selv om stedet burde være et godt alternativ til Kanariøyene eller Thailand for en avslappende rekreasjonsferie. På grunn av den korte avstanden fra USA preges Sosua av mange amerikanske turister og særlig er byen populær blant svarte amerikanske menn.

Playa de Sosua

Utsikt fra Playa de Sosua

Sosua har rundt 45000 innbyggere og kan deles inn i flere bydeler. Vanlige turister har imidlertid neppe behov for å oppholde seg noe annet sted enn sentrale El Batey. Det er noe “landsbyaktig” over dette lille sentrumet selv om det stort sett er bygget opp rundt besøkendes behov med en rekke restauranter, barer, nattklubber, hoteller og turoperatører.

Sentrum av Sosua

Sentrum av Sosua er ikke veldig spektakulært

De fleste turister i Sosua vil sannsynligvis tilbringe en del av tiden sin på stranden og har da essensielt to strender å velge mellom. Hovedstranden Playa de Sosua er lang og smal og delvis dekket med palmetrær som gir mulighet for litt skygge. Stranden er beskyttet av et korallrev lengre ute slik at bølgene blir små og det er veldig trygt å bade der. Man kan leie en strandstol hele dagen for omtrent 15-20 kroner. Stranden er ganske livlig med en rekke suvenirbutikker og små boder som selger mat og drikke, samt enkelte selgere som forsøker å prakke ting på turistene.

Butikker på Playa de Sosua

Nok av tilbud på Playa de Sosua

Den store og brede Playa Alicia er derimot bare noen få år gammel og har blitt dannet på en naturlig måte etter at bølgene begynte å avsette sand der. Stranden er faktisk mye finere enn Playa de Sosua, men helt uten vegetasjon så beskyttelse fra solen får man ikke uten å leie parasoll. Playa Alicia har egentlig ingen tilbud av noe slag, men dermed heller ikke noe mas fra selgere, så mange foretrekker denne stranden for ren avslapning. Bølgene kan imidlertid være ganske voldsomme så man bør være litt forsiktig ute i vannet.

Playa Alicia

Playa Alicia

Sosua er en utmerket base for aktiviteter som dykking og snorkling. Sikten under vann pleier å være god og utenfor kysten finnes det flotte korallrev og flere hundre forskjellige typer fisk. For seriøse dykkere finnes det blant annet et skipsvrak på rundt 35 meters dybde i nærheten av byen. Sosua har flere operatører som tilbyr et stort utvalg av turer med snorkling eller dykking, enten som gruppeturer eller individuelt tilpassede opplegg.

Dykking

Dykking utenfor Sosua (foto av Scott Ashkenaz / Flickr)

I tillegg til det rekreasjonsmessige har Sosua faktisk også en historisk severdighet. Under andre verdenskrig tok nemlig den Dominikanske Republikk i mot 800 jødiske flyktninger fra Tyskland og Østerrike. Disse slo seg først ned i nettopp Sosua. Fremdeles finnes et jødisk miljø i byen med blant annet en synagoge og et lite jødisk museum. Ingen kommer langveisfra for å besøke dette, men det er verd å ta en tur innom hvis man først er i Sosua.

Strand i Cabarete

Cabarete har også en flott strand

Sosua er et bra utgangspunkt for dagsturer til mange andre av severdighetene i den Dominikanske Republikk. Aller enklest er det å besøke Cabarete, et annet turiststed med stor og fin strand, ca. 15 kilometer øst for Sosua. Utenfor Cabarete finnes dessuten noen underjordiske huler man kan besøke og bade i. En mer eksotisk dagstur er til Puerto Plata, en større by omtrent 50 kilometer vest for Sosua. Her finnes fine fargerike hus, karibisk kultur, diverse museer og historiske bygninger, samt Karibiens eneste gondolbane opp på et fjell i nærheten. Til Cabarete og Puerto Plata er det enkelt å reise på egen hånd selv om det også finnes organiserte turer. Man kommer lettest frem med guagua, overfylte minibusser med hyppige avganger. Til Puerto Plata går det også vanlige rutebusser fra Sosua, dog litt sjeldnere.

Puerto Plata

Sentrum av Puerto Plata, en enkel dagstur fra Sosua

Turoperatører i Sosua og Cabarete tilbyr mange andre typer dagsturer. Dykking og snorkling er allerede nevnt men mest populært er kanskje turen til Damajagua-fossefallene. Dette er en samling av 27 små fossefall hvor man kan klatre opp og deretter skli ned. Andre aktiviteter er kjøring med ATV, windsurfing, kitesurfing og mountain biking. I tillegg kan man få guidede turer så langt borte som til hovedstaden Santo Domingo eller Haiti.

Damajagua

Ett av de 27 Damajagua-fossefallene (foto av Scott Ashkenaz / Flickr)

Som man forventer av en ferieby er det nok av restauranter i Sosua. Tilbudet er særlig tilpasset amerikanske smaksvaner, med godt utvalg av både amerikanske, mexicanske, cubanske og italienske restauranter. I tillegg får man selvsagt lokal dominikansk mat. Enkelte hoteller i Sosua tilbyr dessuten all-inclusive ordninger, hvor alle måltider er forhåndsbetalt, og da har det liten (økonomisk) hensikt å spise utenfor hotellet.

Marked

Marked i Puerto Plata

Sosua føles veldig trygg og ved opphold i sentrum har man neppe noenting å bekymre seg for. Et par irritasjonsmomenter finnes det riktignok, særlig pengevekslere og sjåfører av motorsykkeltaxier som kostant minner om sin tilstedeværelse. Førstnevnte har man ikke behov for i det hele tatt, gitt at det finnes flere minibanker rundt i byen. Det bør imidlertid nevnes at minibankene i hele den Dominikanske Republikk kan være ganske upålitelige og ofte må man prøve flere for å finne en som faktisk vil gi ut penger.

Gondolbane i Puerto Plata

Gondolbanen i Puerto Plata

Sosua har et svært livlig uteliv og utover kvelden forvandles sentrum til et slags “mini-Pattaya” med gater, barer og nattklubber fulle av kvinnelige sexarbeidere. Lovverket i den Dominikanske Republikk er litt uklart, men kjøp og salg av sex skal i prinsippet være lov. Imidlertid gjelder den norske sexkjøpsloven også i utlandet (nei, det er ikke en spøk!) så nordmenn er utelukket fra å bli for godt kjent med jentene. Menn som allikevel faller for fristelsen kan trøste seg med at jentenes tjenester er så billige (skal være fra ca. 150 kroner og oppover) at et eventuelt “lovbrudd” blir svært lite. Turister har uansett lite å frykte fra det lokale politiet som er mer opptatt av å presse jentene for penger enn å håndheve norsk lov. Særlig haitiske jenter med ulovlig opphold i landet står utsatt til, men heldigvis er ikke trakasseringen så systematisk og omfattende som i Norge, hvor stigmatisering, hån og trakassering av sexarbeidere er offisiell politikk. (Oppdatering 2016: Amnesty International går kraftig ut mot Norge og krever at sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Klikk her for å lese den sjokkerende rapporten deres om tilstanden for sexarbeidere i Norge.)

Suvenirbutikker i Sosua

Nok av suvenirbutikker i Sosua

Som det forventes av en turistby finnes det nok av hoteller og ferieleligheter i Sosua. Søk hos Agoda eller lignende nettsteder etter de laveste prisene. Det finnes også rikelig med ferieleiligheter som kan være et godt alternativ til hotell. Vær imidlertid oppmerksom på at byen har vært plaget med (et fåtall) useriøse aktører som har opprettet nettsider for bestilling og forhåndsbetaling av leilighet, uten faktisk å ha noen leilighet å leie ut. Sjekk derfor alltid anmeldelser på Tripadvisor eller lignende nettsteder først. Ved forhåndsbestilling er det dessuten fornuftig å bruke kredittkort for å kunne kreve pengene tilbake fra kredittkortselskapet dersom man skulle utsettes for lureri. En slik sikkerhet har man ikke dersom pengene trekkes direkte fra bankkontoen. Kredittkort kan også ha andre fordeler som gratis reiseforsikring og rabatter på enkelte kjøp. Denne nettsiden har en oversikt over de beste kredittkortene.

Festning i Puerto Plata

San Felipe festningen i Puerto Plata

Sosua kan besøkes hele året. Høysesongen er desember-februar hvor temperaturen er litt lavere men det samtidig kommer en del regn. Nedbøren kommer imidlertid som regel på ettermiddagen og kvelden, så dette bør ikke være noe stort problem. Den tørreste perioden er juni-september hvor det generelt er fint vær. Dette faller sammen med orkansesongen i Karibien men orkanene pleier ikke berøre Den Dominikanske Republikk i særlig grad.

Strand i Sosua

Ettermiddagstorden på vei mot Playa de Sosua

Det går relativt få rutefly fra Europa til Den Dominikanske Republikk og alle disse ankommer hovedstaden Santo Domingo på sydsiden av øya. Derfra tar det rundt 4-5 timer med buss videre til Sosua. Hvis man kun er interessert i å besøke Sosua er det mest praktisk å fly via USA. Derfra går det fly både til Puerto Plata og Santiago hvor det er lett å ta seg videre til Sosua. Søk på SkyscannerMomondo eller lignende etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar for “Sosua, Dominikanske Republikk

  1. Anders K
    20. juni, 2018 at 13:24

    Hyggelige bilder! Jeg vil snart gå på en lignende tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *