Matera, Italia

Dersom man kommer kjørende inn i Matera nordfra, vil man antagelig ikke synes at den utmerker seg i forhold til andre sør-italienske byer. Svært lite tyder på at Matera faktisk er den mest spesielle byen i hele Italia. Når man svinger inn i gamlebyen, så endrer byen imidlertid fullstendig karakter og man skjønner at Matera er ganske så unik.


Utsikt mot Matera fra andre siden av ravinen.

Gamlebyen kalles for Sassi di Matera (“Steinene i Matera”) og er spesiell fordi mange husene er gravd ut av fjellet. De første bygningene i Matera ble bygget oppe på et platå med utsikt over elven Gravina som flyter forbi byen. Byen vokste deretter ved utgraving av huler i skråningen ned mot elven og naturlig nok var det de aller fattigste som ble boende her.


Sassien i Matera

Matera sies å være en av verdens eldste byer og området skal ha vært bebodd siden steinalderen. Utrolig nok hadde levekårene for innbyggerne i sassien ikke endret seg vesentlig i denne perioden. I hulene var vanligvis inngangsdøra den eneste åpningen og det fantes selvsagt ikke strøm eller vann. Grottene var gjerne overbefolket, i tillegg til at dyrene også holdt til her. Dette gav åpenbart ikke mye plass til privatliv, men enda verre var at det uhygieniske bomiljøet førte til store helseproblemer. Barnedødeligheten var for eksempel rundt 50% i 1950.


Katedralen i Matera

I det hele tatt var det ganske flaut for Italia å ha store deler av byen levende under slike forhold. I perioden 1952-1960 tvangsflyttet man derfor hulebeboerne til nye leiligheter i utkanten av Matera. Dette var ikke helt uproblematisk da mange av innbyggerne faktisk ønsket å bli boende i grottene sine.


Utsikt over sassien i Matera

Etter at hulene ble fraflyttet forfalt sassien betydelig, helt til man innså hvilken unik kulturskatt man hadde og startet en omfattende renoveringsprosess. I dag finnes det flere hoteller, kunstgallerier, restauranter og faktisk også boliger i sassien. I 1993 kom sassien i Matera på Unescos verdensarvliste.


De kan se ut som hus, men bak fasaden er det huler

Sassien er ganske labyrintaktig og det morsomste er kanskje å bare spasere tilfeldig rundt og utforske området. Ved første øyekast vil mange av bygningene se ut som litt primitive hus, men de er altså faktisk huler. Bak de grå fasadene finnes det normalt en hule som er gravd ut av fjellet. Hvis man ser nøye etter, så vil man oppdaget at mange av gatene i sassien egentlig går på taket til huleboligene under. Totalt skal det finnes rundt 3000 beboelige grotter i Matera. I tillegg finnes det en rekke kirker som gravd ut i fjellet.


San Pietro Barisano kirken

For å få større innblikk i hvordan boforholdende faktisk var, er det verd å besøke en hulene som er innredet slik som i gamle dager, for eksempel museet Casa-Grotto di Vico Solitario (1.50 Euro). Grotten ser faktisk ganske koselig ut, så det er viktig å huske på at den hadde verken strøm eller vann og at det i praksis neppe var så trivelig å bo sammen med hesten og eselet.


Museum som viser typisk innredning i en gammel hulebolig

Hvis man vil ha hjelp av en guide til å utforske Matera, så er det mange folk som går rundt og tilbyr slike tjenester. Turistinformasjonen arrangerer gruppeturer og kan dessuten hjelpe med å skaffe offisielle guider. Fordelen med en guide er åpenbart at disse har stor historisk kunnskap samtidig som de også har nøkkel til enkelte bygninger hvor man ikke slipper inn på egenhånd.


Typisk gate i sassien

En interessant kuriositet er at filmen “Passion of the Christ” ble innspilt i Matera. Sassien passet nemlig perfekt til å representere Jerusalem på Jesu tid da den ikke hadde endret seg på mange tusen år. Landskapet rundt byen er dessuten ikke ulikt landskapet rundt Jerusalem. Scenen med korsfestelsen av Jesus er innspilt på høyden på andre siden av ravinen og korsene står fremdeles igjen. Herfra har man dessuten den aller beste utsikten over sassien, hvilket i seg selv er grunn nok til å seg en tur over.


Her døde altså Jesus på korset…ihvertfall i “Passion of the Christ”

Matera er foreløpig ikke blant de aller største turistattraksjonene i Italia, men interessen er økende, slik at det finnes en rekke hoteller og “bed and breakfast”-steder i byen. De mest spesielle overnattingsstedene finner man i sassien, hvor man altså har mulighet til å bo i en ordentlig grotte. Standarden er gjennomgående høy, så man behøver ikke bekymre seg for det, men hotellene er relativt dyre til Italia å være. Sjekk priser hos Agoda eller lignende tjenester.

Flere grotteboliger

Matera ligger i regionen Basilicata i Sør-Italia, ikke så veldig langt fra kysten der hvor “hælen” begynner. Byen er ikke på billigfly-kartet (og kommer der neppe heller). Fra Norge er det mest naturlige å fly til Roma og reise videre derfra. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Aller enklest er det å komme videre med bil, men det er også mulig med offentlig transport, selv om den er noe begrenset i området rundt Materia. Fra Roma og Pescara kan man ta tog til Bari (sjekk tider og priser hos Trenitalia), hvor man bytter til et regionaltog til Matera (rutetabell her).

Print Friendly, PDF & Email