Gonder, Etiopia

Gonder (også kalt Gondar) er en av Etiopias mest interessante byer. Som tidligere keiserhovedstad har den en rekke palasser av ganske unik arkitektur, noe som har brakt byen inn på Unescos verdensarvliste. Turister på rundreise i Etiopia har derfor gode grunner til å avlegge Gonder et besøk. 

Gonder

Inne på Palassområdet

Gonder ligger i det etiopiske høylandet, nokså langt nord i Etiopia, vest for Simienfjellene og nord for Tanasjøen. Beliggenheten på ca 2300 meters høyde gir byen et relativt behagelig klima hele året. Dagens innbyggertall er på rundt 750 000, men det kompakte sentrumet gjør at byen egentlig ikke virker spesielt stor.

Palass

Flere palasser

Gonder ble den første permanente hovedstaden for de salomonske keiserne, et dynasti som (angivelig) stammer i ubrutt linje fra Kong Salomon (sønn av David) og Dronningen av Saba. I lang tid hadde keiserne hersket over det etiopiske høylandet, men frem til 1600-tallet hadde de ingen fast hovedstad. I stedet flyttet de rundt og bodde i midlertidige teltleirer. Dette tok slutt da Kong Fasilides grunnla Gonder omtrent i år 1635.  Gonder var hovedstad frem til 1855 da den daværende keiseren flyttet sørover til Magadala (senere ble Addis Abeba hovedstad, men den var ennå ikke grunnlagt på denne tiden). 

Gonder har dessverre vært utsatt for plyndring og herjing en rekke ganger. Særlig har muslimer fra Sudan hatt en lei tendens til å ødelegge byens kirker. Allikevel er det fremdeles mye som er i god stand og i tillegg har det blitt gjennomført diverse restaurasjonsarbeid. Mest interessant for turister er Fasil Ghebbi, et palassområde midt i byen hvor Etiopias keisere til på 1600- og 1700-tallet. Området er omsluttet av en mur og innenfor befinner det seg et tjuetalls strukturer, inkludert flere palasser og kirker. 

Slottene inne på området har en spesiell arkitektur med påvirkninger fra både islam og hinduisme. Det skal imidlertid sies at de ser mest spennende ut fra utsiden, mens interiøret  Istort sett er ganske enkelt. Mest iøynefallende er Fasilides-palasset som ser ganske eventyraktig ut med sine fire tårn. Det nærliggende Iyasu-palasset er også flott, men skal ha vært betydelig mer utsmykket i sine glansdager. En kuriositet er løveinnhegningen hvor man faktisk hadde løver frem til 1990. 

Turister får ikke lov til å gå rundt på egenhånd inne på palassområdet, men tildeles automatisk en guide ved kjøp av billett. Inkludert i billetten er også inngang til Fasilides bad, som ligger et par kilometer unna. Det anbefales å ta turen dit også. Her finnes et stort svømmebasseng (som regel tomt, men fylles med vann til feiring av Timkat) ved en gammel bygning som man ikke helt vet hva ble brukt til. I tillegg kan man se Zobels mausoleum, faktisk til ære for en av keiserens hester!  

Fasilides bad

Fasilides bad er som regel uten vann

Andre attraksjoner i Gonder er Debre Berhan Selassie kirken, som var så heldig å bli reddet av en biesverm når dervisher fra Sudan angrep på 1880-tallet. Den har et nydelig interiør med veggmalerier. Utenfor byen finnes dessuten en jødisk landsby som er helt forlatt etter at alle jødene reiste til Israel

Debre Berhan Selassie kirken

Debre Berhan Selassie kirken

Utenom de historiske severdighetene er det strengt tatt ikke så altfor mye interessant for turister i byen. Sentrum har imidlertid et livlig folkeliv og de lokale innbyggerne er ikke altfor innpåslitne, så det er relativt uproblematisk å spasere rundt. Turister kan dessuten glede seg over at Gonder har den beste restauranten i Etiopia: Four Sisters. Der får man både god mat og fantastisk service til en billig penge.

Debre Berhan Selassie kirken

Interiør i Debre Berhan Selassie kirken

Turister rekker greit over alle Gonders severdigheter i løpet av en dag. Noen guide har man overhodet ikke bruk for, men hvis man allikevel skulle ønske dette, så treffer man sikkert på en ved ankomst til Gonder. Ofte tilbys man et par timers sightseeing for 50$, noe som er elendig valuta for pengene. 

Gonder sentrum

Gonder sentrum

Gonder er utgangspunktet for turer til Simienfjellene, og dersom man ikke har bestilt et opplegg på forhånd, så er byen full av turoperatører som gladelig tilbyr sine tjenester. Dersom man spaserer rundt på egen hånd i sentrum blir man garantert kontaktet av flere agenter som har turer å tilby. Det er også godt mulig at hotellet vil prøve å selge turopplegg. 

Gonder sentrum

Gonder sentrum

Gonder kan besøkes hele året, men dersom turen skal kombineres med turgåing i Simienfjellene så bør man unngå regntiden som er i perioden juni-september.

Palassområdet

Nok et bilde fra palassområdet

Gonder har et greit utvalg av hoteller i alle slags prisklasser. Priser kan sjekkes på Agoda eller lignende tjenester, men merk at mange av de billigste hotellene ikke dukker opp i søketjenestene. Det er faktisk mulig å få seg et privat rom med bad i Gonder for godt under 100 kroner, gitt at man ikke har altfor høye krav til standard. Til Gonder kommer man enklest med fly fra Addis Abeba. Fra Bahir Dar ved Tanasjøen er det også en kurant tur med minibuss på 2-3 timer opp til Gonder.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *