Bahir Dar, Tanasjøen og Blå Nilen-fallene, Etiopia

Bahir Dar er en by i Amhariprovinsen i den nordvestlige delen av Etiopia. Landet er ikke kjent for sine trivelige byer, men Bahir Dar er blant de bedre med både palmetrær, blomster, brede boulevarder og et behagelig klima året rundt. For turister er Bahir Dar allikevel først og fremst interessant på grunn av severdighetene i nærheten. Byen ligger nemlig ved Tanasjøen som er kilden til den Blå Nilen.

Boulevard i Bahir Dar

Boulevard i Bahir Dar

Tanasjøen er Etiopias største innsjø og med en størrelse på rundt 84 x 66 km kan man fort innbille seg å være ved havet når man står ved innsjøens bredder. I dens sørøstlige hjørne, midt i Bahir Dar, er utløpet for den Blå Nilen som først flyter et stykke i østlig retning. Elven tar deretter en stor sving vestover, krysser Etiopia og renner til slutt sammen med den Hvite Nilen i Khartoum i Sudan. De store attraksjonene for turister i Bahir Dar er først og fremst knyttet til Tanasjøen og den Blå Nilen.  

Kloster på Zege-halvøya

Klosterne er ikke så imponerende utenfra

Tanasjøen er kjent for for sitt rike dyre- og fugleliv, men enda mer for sine fascinerende religiøse bygninger. På øyer i innsjøen og ved innsjøens bredde finnes nemlig et tyvetalls kirker og klostere fra 1300- og 1400-tallet. Noe av mystikken rundt Tanasjøens klostere skyldes at ingen vet så veldig mye om dem og at de først en stund ut på 1900-tallet ble kjent i den vestlige verden. Arkitektonisk er klostrene riktignok relativt simple, men de fleste har et fargerikt interiør med flotte veggmalerier og en ganske spesiell atmosfære (særlig hvis man ankommer når munkene holder messe). Noen av dem har også et tilknyttet museum med gamle bøker, klær og andre historiske gjenstander (ofte ikke så fryktelig interessant).

Dekorasjoner i kloster

Fargerike dekorasjoner inne i klosterne

Å besøke samtlige klostere vil ta flere dager, men for de fleste turister er det tilstrekkelig å se to eller tre av dem, siden de rent faktisk er nokså like. Klostrene på Zege-halvøya er de enkleste tilgjengelige for turister og i motsetning til klostrene på øyene har kvinner også adgang. Det går an å komme til Zege-halvøya med minibuss, men mest vanlig er det å ta båt over Tanasjøen. Vel fremme er det et stort antall klostre å besøke og det er dessuten trivelig å spasere rundt i jungelen mellom dem. En typisk organisert halvdagstur er å ta båt fra Bahir Dar over til Zege-halvøya, besøke et par klostre og deretter kjøre over innsjøen til utløpet for den Blå Nilen. Der er man nesten er garantert å se både flodhester og forskjellige fugler, før man til slutt returnerer med båten til Bahir Dar.

Flodhest på Blå Nilen

Flodhest på Blå Nilen

Dersom man oppholder seg i nærheten av havna i Bahir Dar, vil man snart få en rekke tilbud om båtturer på Tanasjøen og besøk til klostrene. Hotellet man bor på vil som regel også kunne ordne turer. Det er imidlertid ofte vanskelig å avgjøre hvilke operatører som er pålitelige og hva som er riktig pris. Etiopierne tilbyr gjerne latterlig høye priser i begynnelsen, men slår fort av betydelig hvis man ikke viser interesse. En halvdags tur med båt sammen med mange andre kan man få for under 100 kroner, men å chartre en båt på egenhånd kan koste opp mot tusenlappen, avhengig av hvor lenge man vil ha båten. I tillegg koster hvert kloster 100 birr (ca 30 kroner) å besøke, samt at det er obligatorisk med guide (også ca 100 birr). Disse guidene har imidlertid generelt gode kunnskaper og er til stor nytte for å få mest mulig ut av besøket. Ikke maser de om tips heller.

Båt over Blå Bilen i nærheten av Blå Nilen-fallene

I nærheten av Tanasjøen renner Blå Nilen forholdsvis rolig, men etter ca 30 kilometer kommer et spektakulært fossefall, kjent som Blå Nilen-fossen (“Blue Nile falls” hvis man leser engelsk litteratur). Besøk til fossen er et annet av høydepunktene i Bahir Dar for turister. Ved høy vannstand kan Blå Nilen-fossen sammenlignes med Victoriafallene mellom Zambia og Zimbabwe, selv om den etiopiske fossen er klart mindre. Området rundt er dessuten riktig naturskjønt og et utvalg av stier gjør mulig å betrakte fossefallene fra mange forskjellige vinkler.

Blå Nilen-fallene

Blå Nilen-fallene

Å besøke fossen er relativt enkelt, men dessverre er det mange potensielle irritasjonsmomenter som kan gjøre oppholdet mindre behagelig. Dersom ikke noe er arrangert på forhånd vil man ved ankomst til billettkontoret oppleve et voldsomt mas fra potensielle guider. Disse vil argumentere med at det er fryktelig vanskelig å finne veien på egen hånd, noe som er bare tull. Stien er ganske åpenbar og hvis man i tillegg har offline-kartappen Maps.me (Google Maps virker ikke) installert, så er alle stier markert der.

Portugisisk bro ved Blå Nilen-fallene

Portugisisk bro ved Blå Nilen-fallene

Uten stopp tar det omtrent en time å fullføre en rundløype med mange bra utsiktspunkter, via en gammel portugisisk steinbro (faktisk landets eldste) og en kort båttur (ca 3 kroner) over elven tilbake til  landsbyen. Imidlertid bør man sette av minst 2-3 timer til turen for å få tid til å ta bilder og riktig nyte landskapet. Det siste kan dessverre bli lettere sagt enn gjort da man underveis vil utsettes for en betydelig mengde mas og gnål fra lokale barn og ungdommer som selger diverse ting de færreste har bruk for. Hvis man velger å ta en guide så er det forøvrig ikke noen grunn til å gi ekstra tips dersom de ikke har gjort noe helt ekstraordinært. (Og uansett hvor mye tips man gir så er det sannsynlig at guiden blir misfornøyd.)

Landskap ved Blå Nilen-fallene

Landskap ved Blå Nilen-fallene

Det går billige lokale busser (ca 5 kroner) ut til landsbyen Tissisat ved Blå Nilen-fossen, men mest vanlig er det å arrangere transport gjennom hotellet sitt. Typisk må man betale rundt 120 kroner for transport i en delt minibuss. Avstanden fra Bahir Dar er bare rundt 30 km, men (den helt rette) veien er i så dårlig stand at den humpete turen tar minst halvannen time. Forhåpentligvis kan kineserne, som ellers bygger mye infrastruktur i Etiopia, forbedre denne veien med tid og stunder.

Lokalt marked i Bahir Dar

Lokalt marked i Bahir Dar

På en organisert tur rekker man greit å besøke Tanasjøen og klosterne på formiddagen, spise lunsj og deretter reise til Blå Nilen-fossen på ettermiddagen. Ved å ordne ting på egenhånd og bruke lokal transport trenger man nok to dager for å få med seg alt. I tillegg kan det være verd å tilbringe litt tid i selve Bahir Dar, som er en grei by til Etiopia å være. Fra Bezawit-høyden har man flott utsikt over byen, Tanasjøen og Blå Nilens utløp.

Utsikt over Bahir Dar

Utsikt over Blå Nilen med Bahir Dar og Tanasjøen i bakgrunnen

Bahir Dar har en del restauranter av brukbar kvalitet, men er ikke noe spesielt livlig sent på kvelden. Bortsett fra et par barer som kanskje spiller musikk er det ikke noe natteliv å snakke om, og utenfor de mest sentrale gatene er det fullstendig mørkt overalt. Hvis man savner kveldsunderholdning er en mulighet å spille online på hotelrommet. Følg linken for å få en casino bonus. Internett er imidlertid veldig ustabilt i Etiopia så man kan ikke ta for gitt at det kommer til å virke. Som en av Etiopias fremste turistdestinasjoner har Bahir Dar et godt utvalg av hoteller i alle prisklasser, fra større “resorts” til svært enkle hoteller. Sjekk priser hos Agoda.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *