Fotballkamp på Camp Nou

Barcelona er en by med mange severdigheter, men fotballinteresserte vil helt sikkert først og fremst forbinde den med Camp Nou, Europas største fotballstadion og hjemmebanen til storlaget FC Barcelona. Selv mennesker med moderat interesse for fotball vil sannsynligvis ha glede av å besøke og oppleve en kamp på et så stort fotballanlegg. Det fine er at både reisen, oppholdet og kampbilletten enkelt kan ordnes for en billig penge.

La oss imidlertid begynne med kampbilletten. Fotballsupportere som har vært på fotballtur til England vil være kjent med at å skaffe kampbilletter til de engelske toppklubbene er vanskelig uten enten å betale overpris på svartebørsen, ha kontakter i klubben eller ved å binde seg til en dyr pakketur (gjerne inkludert hotell og fly) fra et reisebyrå som spesialiserer seg på slike turer. Typisk må man ut med minst 6000 kroner for en kort helgetur inkludert kampbillett. Problemet i England er at stadionanleggene ikke har nok kapasitet slik at billettene nesten bestandig blir utsolgt til klubbmedlemmer el.l. og bare unntaksvis (si ligacup mot lag fra lavere divisjoner på ukedagene) legges ut for vanlig salg.


Billettkontoret ved Camp Nou

I Barcelona er imidlertid ikke dette noen problemstilling i det hele tatt. Camp Nou er som nevnt Europas største fotballstadion og har en kapasitet på ca. 98000 tilskuere. Dermed er det så godt som aldri fullt. På en typisk kamp kan man regne med rundt 60000-75000 tilskuere, altså mer enn nok plass til overs. Det eneste unntaket er kamper mot Real Madrid, hvor det kan bli vanskelig å få billett (samt eventuelle storkamper i Champions League).

Så for å skaffe billett til Camp Nou trenger man ikke gjøre noe annet enn å reise ut til stadion, stille seg i kø og kjøpe billetten. Det kan imidlertid være lurt å kjøpe billetten dagen før kampen dersom man har anledning, for køen kan bli relativt lang på selve kampdagen. Billettkontoret er åpent hele uken. Hvis hele reisen er bygget rundt fotballkamp og man vil være 100% sikker på å få billett, kan man bestille på forhånd via klubbens hjemmeside.


Utenfor stadion på kampdag

Billettprisen varierer avhengig av motstanderen. For en mindre attraktiv motstander kan man slippe unna med 18-65 euro, mens dyrere kamper typisk kan koste 40-110 euro eller mer. Nettsiden til FC Barcelona inneholder all informasjon om prisene til hver kamp. Det går dessuten an å bestille billetter via nettstedet deres og hente den ved stadion eller til og med skrive den ut selv.

Billettene er typisk billigere desto høyere opp på tribunen man sitter. Alle plasser gir bra utsikt. På øverste rad har man god oversikt over hele banen og det er enkelt å studere formasjoner og taktikk, men man ser for eksempel ikke godt nok til å lese navnet på spillernes drakter. Den øverste av de tre tribuneseksjonene på Camp Nou er forøvrig delt i to, hvor billetter til den nederste delen er dyrere. Skillet er imidlertid kun et lite rekkverk. Dersom man er uten skrupler, kan man enkelt klatre over rekkverket og fire seg ned ca. halvannen meter fra den øvre til nedre seksjonen og dermed få bedre sitteplass enn man har betalt for. Såvidt jeg kunne se var dette relativt vanlig, men man bør selvsagt forsikre seg om at det faktisk finnes ledige plasser på den nedre delen, for man vil få problemer med å klatre opp igjen.


Utsikt fra øverste rad

Merk at Camp Nou ikke har noe tak (bortsett fra over en meget liten del av tribunen), slik at det kan bli meget surt og kaldt dersom man er tilstede på en regnværsdag om vinteren. Jeg anbefaler å være forberedt på dette og kle seg skikkelig.

Dersom man googler “Barcelona tickets” dukker det forøvrig opp en masse andre nettsteder som selger billetter til overpris. Disse retter seg mot utlendinger som ikke er klar over hvor enkelt det er å skaffe billetter på egenhånd, og det er ingen grunn til å benytte seg av dem. Eneste unntaket er kamper mot Real Madrid (og eventuelt i Champions League), men disse billettene vil bli svært dyre.

Reisereportasjer fra Camp Nou og lignende har gjerne en tendens til å overdrive stemningen på stadion under kampene og beskrive den som helt fantastisk. Dessverre er dette ikke sant. Stemningen på spanske kamper er normalt ganske laber. Spanjoler er typiske medgangssupportere og konseptet om å “støtte laget i motgang” har ikke fått særlig gjennomslag. Regn derfor ikke med all verdens stemning på kampen, men det vil uansett være en spesiell opplevelse å være tilstede på en så stor fotballstadion. (Stemningen på en engelsk fotballkamp vil nok i gjennomsnitt være bedre, men heller ikke der pleier stemningen være all verden på en normal fotballkamp. Det er på mange måter en myte at engelske supportere støtter laget i tykt og tynt.)


Klar for kamp

Det er relativt gode flyforbindelser mellom Norge og Barcelona. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. I fotballsesongen er det som regel masse ledige hoteller i Barcelona til en relativt rimelig pris. Søk etter hotell hos Agoda. Det kan også være et godt alternativ å leie en leilighet, for eksempel med Airbnb.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.