Sykkeltur ned Haleakala på Maui, Hawaii

Er du glad i å sykle, men er ikke så interessert i å slite deg ut og skulle helst ønske at veien bare gikk nedover? På Maui, en av Hawaiiøyene, kan du oppleve nettopp dette. Det finnes nemlig en rekke selskaper som arrangerer turer hvor man kjøres opp til toppen av vulkanen Haleakala, for deretter å sykle helt ned til kysten av Stillehavet. Veien går nedover hele tiden, bortsett fra et par helt ubetydelige stigninger, så “trille” og “bremse” er kanskje mer beskrivende ord enn “sykle”.


Soloppgangen sett fra kraterkanten på Haleakala

Vulkanen Haleakala er 3055 meter høy og ligger altså på Maui, den kanskje mest populære av Hawaiiøyene etter Oahu. Den er en skjoldvulkan, hvilket betyr at den har slake skråninger (noe som passer utmerket når man skal sykle ned) siden den er dannet av lava med lav viskositet.   Området rundt vulkanen danner Haleakala National Park og har fantastisk natur, noe som vel heller ikke er noen ulempe når man er ute på sykkeltur. På grunn av den store høydeforskjellen kommer man gjennom forskjellige soner med helt forskjellige landskap og vegetasjon på veien.

Haleakalakrateret ved soloppgang

Som nevnt er det flere operatører som driver sykkelturer. Søk på “Haleakala bike ride” og du får opp en masse treff. De fleste av disse operatørene har tilnærmet identiske turer og jeg skal ikke anbefale noen fremfor andre. Man har imidlertid i utgangspunktet to forskjellige turer: Enten “guidet sykkeltur” eller sykle på egenhånd. Uansett hva man velger inkluderer turene alltid transport opp til toppen og nødvendig sykkelutstyr (sykkel, hjelm etc). Siden dette er USA, er man selvsagt frenetisk opptatt av sikkerhet og man må underskrive på en rekke papirer om at man sykler på eget ansvar.


Syklene blir kjørt opp.  Du trenger bare sykle ned igjen.

I en guidet tur sykler man sammen i en gruppe med en guide foran og en supportbil bak. Dette er det tryggeste hvis man er fullstendig uerfaren syklist og er bekymret for uhell, punktering eller lignende. Ulempen er selvsagt at man ikke selv kan bestemme verken tempoet eller hvor man skal stoppe for å ta bilder eller ta pause. De guidede turene inneholder gjerne også transport til/fra hotellet og frokost.


“The only way is down.”

Dersom man velger å sykle på egenhånd, blir man kun kjørt opp til toppen og får utlevert et kart over området med beskjed om å levere tilbake sykkelen når det passer. Dette alternativet gir mye større frihet, og er det jeg personlig vil anbefale, men hver enkelt bør selvsagt vurdere fordeler og ulemper. Veien ned er imidlertid ikke spesielt bratt og skal være enkel å sykle for hvem som helst, slik at man skal være ganske så uheldig for å bli utsatt for et uhell.


Høydeforskjellen ser mye mindre ut enn den faktisk er.

Totalt er det ca. 60 km å sykle (trille) fra toppen av Haleakala, så regn med å bruke noen timer selv om det altså bare er nedoverbakke. Det er ikke alle turene (og ingen av de selvguidede) som har tillatelse til å sykle inn i selve nasjonalparken, så noen begynner på rundt 2000 m.o.h., men det er stadig rundt 45 km igjen å sykle, og dette holder for de fleste.


Slak og fin vei å sykle stort sett hele turen

De mest populære turene starter med transport opp til kraterkanten grytidlig om morgenen (for ikke å si midt på natten) slik at man kan oppleve soloppgangen derfra. Dette er absolutt å anbefale, men dersom man ikke er noen morgenfugl, finnes det også (billigere) turer som ikke inkluderer dette. I det hele tatt er det mange forskjellige alternativer å velge mellom. Du kan forvente å betale rundt 80-150 US$, avhengig av hva slags tur du velger.


Regn med skikkelig julestemning dersom du tar turen til Hawaii i desember.

Sykkelturer er forøvrig selvsagt ikke det eneste man kan gjøre i Haleakala nasjonalparken. Det finnes for eksempel en rekke stier slik at man kan utforske krateret til fots og et utall av andre aktiviteter.

Hawaii er omtrent så langt borte som man kan komme fra Norge, så fly dit er sjelden spesielt billig og man må regne med 2-3 mellomlandinger underveis. Typisk kan man nok regne med minst 6-8000 NOK for flybillettene og enda mer i høysesongen. De fleste store flyselskaper flyr til Honolulu på Oahu (som definitivt også er verd et besøk) og derfra er det en meget kort flytur til Maui. Søk på Skyscanner eller Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.