Landsbyen i Goa, India

Gjesteartikkel av Catarina Mota.

Landsbyen Galgibaga i Goa, India er kjent for sin flotte strand omringet av uberørt natur.  Det var imidlertid for å delta på et yogakurs at jeg reiste dit.  India er generelt et kaotisk land, men i Galgibaga finnes både kaos og ro side om side. Luktene er intense, med voldsomme kontraster, alt fra blomsterduft og røkelse til åpen kloakk.

På veien fra min ashram til stranden kom jeg forbi en liten hage som skilte seg ut med alle sine forskjellige grønnfarger.  Etter å ha gått forbi noen ganger ble jeg nysgjerrig og bestemte meg for å gå inn gjennom den improviserte porten som de lokale kvinnene hadde bygget.

Rundt 15 damer deler et stykke land i hagen og de har viet seg til å plante og stelle hver dag. I februar når solen blir varmere for hver dag og luften tørr, blir hagen bare frodigere og vakrere.

Det er to brønner som er kilden til all vanningen av frukter, grønnsaker og krydder. Det finnes ingen vannslange, faktisk ingen hjelpemidler i det hele tatt til vedlikehold og vanning av hagen. Uten andre alternativer så må de bære tunge fargerike fat frem og tilbake mens de nøye tar hånd om sin flotte hage.

Dagen deres starter kl 4 om morgenen og de bruker lommelykter som lyskilde frem til solen bryter mørket. De jobber frem til 9-10 på formiddagen. Kl 16 begynner de på nytt igjen før dagen avsluttes kl 21 på kvelden. Hver dag den samme som forrige.

Jeg får noen tanker om at enkle tiltak kunne gjort livet så mye lettere for disse hardtarbeidende damene. I hagen dyrker de forskjellige grønnsaker, søtpoteter, tomater, salat, pepper(paprika) og andre krydder. Mesteparten er til viktig føde for familiene deres.

De viser en uvirkelig styrke og til og med under 30 graders sol, smiler de lett til forbipasserende. De fleste er villig med på bilder og stiller opp i sine fargerike sarier slik at synet av hagen blir enda vakrere.

Til monsunen setter inn vil den frodige og fruktbare oasen deres skinne.

Oversatt fra portugisisk av Iren Mæland.

Catarina Mota er født i Lisboa, Portugal, men bor nå i Haugesund og føler seg som en verdensborger.  Hun har utdannelse innen foto fra IADE og fotografering er en av hennes lidenskaper.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *