Berlin – hipp storby og folkelig fotballby

Artikkel av Terje Hansen.

Berlin har lenge vært på alle backpackeres og unge reisendes lepper. De mørke og ville nattklubbene i byen er sagnomsuste. Samtidig vil den historieinteresserte kunne vandre i timevis i det Naturhistoriske museet, eller besøke East Side Gallery som tidligere skilte Øst- og Vest-Tyskland.

Foto av Tobias Nordhausen / Flickr

Besøk historiske Olympiastadion

Berlin er en mangfoldig by, men var faktisk i et par år den eneste storbyen i Europa som ikke hadde et eget fotball-lag på det øverste nivået av den nasjonale ligaen. Dette endret seg da Hertha Berlin rykket tilbake opp i øverste Bundesliga i 2013/14 sesongen. Sesongen etter ble nordmannen Per Ciljan Skjelbred lånt fra Hamburg, og ble senere kjøpt.

Foto av Paul VanDerWerf / Flickr

Olympiastadion i Berlin er hjemmebanen til Hertha Berlin i dag, og er faktisk det største fotballstadionet i Tyskland. Banen blir titt og ofte brukt av landslaget i viktige kamper i tillegg. Denne banen er et svært interessant sted å besøke på grunn av dens noe mørke historie, selv om du ikke er fotballinteressert. Dette stadionet ble nemlig originalt bygget i sammenheng med sommer-OL i Berlin i 1936, da Nazi-Tyskland var i full vigør. Dette var på mange måter første gang omverdenen fikk se den sagnomsuste nazi-propagandaen på nært hold. Dermed bør dette være et «must» for de som er interessert i byens historie og andre verdenskrig.

Nå om dagen er stadionet hovedsakelig hjemmebanen til populære Hertha Berlin. Tidligere i denne sesongen slet Hertha Berlin lenge og kjempet mot nedrykk. Allikevel greide den australske spissen Mat Leckie og skyte dem til sikker plass.

Frokost for helter

En av de mest populære måltidene i Berlin, på sommerstid, er frokosten. Både reisende og lokale samles ved gatekafeer fra rundt klokken åtte om morgenen til tolv på formiddagen. Her får du nydelige omeletter, ferske brød, fruktsalater, spekemat og gode oster. Det anbefales å tusle gatelangs rundt Berlin Mitte og slå seg ned ved det stedet hvor det ser hyggeligst ut. Ofte kommer det også gatemusikanter forbi og spiller musikk til skuelystne turister.

Nattklubber

En av tingene Berlin er aller mest kjent for er nattklubbene sine og musikk-sjangeren «Berlin-techno». De beste nattklubbene ligger i nabolagene Kreuzberg og Friedrichshain. Du kan forvente graffiti på veggene, hard techno-musikk, og god tysk øl i baren. Et lite tips er at du ikke bør ta opp mobilen og ta bilder. Dette blir sett stygt på, siden det ønskes at man skal få lov til å være så anonym som mulig. Eksempelvis er det ikke speil på badene av samme grunn. Den mest sagnomsuste klubben av de alle er Berghain. Her er det bortimot umulig å komme inn, og turister drar ofte tidlig på formiddagen på ukedager i håp om at de skal slippe inn. Kampen om å komme inn på denne klubben har blitt så stor, at en nederlandsk festival valgte å parodiere det hele. Bortimot det eneste fargevalget som er godtatt når du er på klubber i Berlin er svart.

Foto av Aki Kaurismäki / Flickr

For den historieinteresserte

Berlin har stått i sentrum for mange viktige verdenshendelser. Eksempelvis er det et «must» å besøke East Side Gallery, som er restene av Berlin-muren som tidligere skilte Øst og Vest fra hverandre.

Det naturhistoriske museet i Berlin, kalt Humboldtmuseet, er et av Europas mest kjente museer. Dette var det første nasjonale museet i hele verden og har en gigantisk samling av over 25 millioner ulike objekter og flere tusen år gamle artseksemplarer. Museet er spesielt kjent for å ha den største oppreiste dinosauren i verden og et eksemplar av Archaeopteryx, som er den eldste fuglen mennesket har funnet spor etter.

Foto av amira_a / Flickr

Om du er interessert i mer historie og kunst anbefales det å ta en tur til «Museumsinsel» på «Spreeinsel», her finner du fem ulike museer på samme «øy».

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *