Trygg reise med kredittkortet

Gjesteartikkel av Kent Eide.

Vi nordmenn har de siste 10-15 årene blitt stadig mer glad i å reise rundt i verden.  Å oppdage nye steder og suge til seg alle de herlige impulsene som finnes der ute har nærmest blitt den nye folkesporten.

Kredittkort er nyttige (foto av mueritz / Flickr)

Den store reisevirksomheten medfører også en del utfordringer på en rekke punkter og når vi skal krysse landegrensene må vi tenke på både forsikringer, øvrige papirer, vaksiner og mer til. Mange ser imidlertid ut til å glemme hvordan man skal forholde seg til bruken av penger, både før turen og ute på oppdagelsesferden. Dermed kan man fort gå i fellen og ende opp med tapte penger, forargelse og mye ekstraarbeid.

Uansett om man drømmer om en eksotisk ferie til Kambodsja eller en storbyweekend i Wien så er det nødvendigvis slik at reisen må betales. Særlig flybilletter og pakketurer må som oftest betales på forhånd. Mange er imidlertid ikke klar over er at de faktisk risikerer å sette mye penger over styr ved å betale ferien på vanlig vis med en giro gjennom nettbanken. Med denne metoden risikerer man faktisk å tape alle pengene man har investert hvis reiseselskapet eller flyselskapet går konkurs, et scenario som slett ikke er uvanlig. I slike tilfeller vil man riktignok kunne rette et krav mot selgeren av turen, men sannsynligvis vil det være lite penger igjen etter at alle kreditorene har fått sitt – ergo er pengene borte.

Hvis man derimot har betalt for ferien med kredittkort er kjøpet regulert gjennom Finansavtalelovens paragrafer som omhandler kjøp på kreditt. Her er loven helt tydelig på at dersom varen du har kjøpt aldri blir levert som følge av en konkurs, har du rett til å få utbetalt hele kjøpesummen fra kredittyter – såfremt at du har betalt med kredittkortet ditt.

Et kortsiktig lån som du tar ved å bruke kredittkortet ditt vil derfor kunne berge deg for store beløp, for alle vet at en ferie for en hel familie kan bli nokså kostbar. Du vil riktignok ikke berge selve Kambodsjaferien din, men du vil få tilbake pengene du har betalt for turen.

Selv om kredittkortet er uvurderlig når du skal bestille reisen er det også en meget god reisekamerat når du først har ankommet reisemålet. Man kan nemlig ikke ta for gitt at alle kortterminalene i utlandet er like sikre som i Norge, og ene og alene av den grunn anbefales det å bruke kredittkort også ved betaling i butikkene. Skulle du være uheldig å bli utsatt for kortmisbruk eller svindel så går det ikke ut over din egen konto – det er nemlig banken som må ta tapet. Du slipper naturligvis også å dekke tapet som banken måtte ha som en følge av dette.

Som du ser er kredittkortet et nyttig redskap i forbindelse med ferieturer og du kan spare deg selv for mye arbeid, penger og irritasjon ved å benytte deg av det.

Print Friendly

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *